04-12-2012 13:03

Masterclass Arnold Newman

Deze week bezocht ik in het Fotomuseum Den Haag de overzichtstentoonstelling van Arnold Newman. Niet voor het eerst, want op de dag van de opening kregen we met de fotoklas al een rondleiding door Wim van Sinderen: de curator van het fotomuseum.

 

Gevoel voor geometrie

Arnold Newman is één van de grote drie portretfotografen van de vorige eeuw, samen met Richard Avedon en Irving Penn. Newman is de uitvinder van het omgevingsportret. Gewoon een portret maken was in zijn ogen niet voldoende. Juist iemands persoonlijke omgeving onthult ook het leven en karakter van de afgebeelde persoon. Maar wat ik zo sterk vind aan Newman, is zijn gevoel voor geometrie. Hij componeerde zijn beelden met een wiskundige precisie. Mondriaan herken je aan de manier waarop Newman hem heeft geportretteerd: het portret is op zichzelf bijna een werk van Mondriaan.

 

Masterclass

De tentoonstelling in Den Haag is de eerste overzichttentoonstelling sinds het overlijden van Newman in 2006. Te zien zijn 150 oorspronkelijke drukken (vintages) uit de Verenigde Staten van beroemdheden zoals Igor Stravinsky, Pablo Picasso, Truman Capote en John F. Kennedy. De titel van de expositie is 'Masterclass'; helemaal aan het slot krijg je namelijk een kijkje in de keuken van de meester. Contactafdrukken met daarop aantekeningen van Newman. Probeer zelf maar te bedenken hoe en waarom Newman tot zijn keuzes kwam!

 

Achtergrond bij de foto's

Tijdens zijn rondleiding gaf Wim van Sinderen veel achtergrondinformatie over de foto's. Hoe de echtgenote van Edward Hopper terecht kwam op het portret van haar man, over de ontmoeting tussen Arnold Newman en Otto Frank en hoe dat leidde tot het portret van Frank in het Achterhuis en hoe Newman het voor elkaar kreeg om zo'n bizar portret te maken van Alfried Krupp.

 

Uit de eerste hand

Na de rondleiding bezochten we met een groepje het openbare gesprek tussen Newman's curator William A. Ewing en de zoon van Arnold Newman, David Newman. Heel bijzonder om uit de eerste hand de verhalen te horen over Newman en zijn werk. Over de portretten van Piet Mondriaan bijvoorbeeld. Deze zijn gemaakt in het atelier van Mondriaan, waar hij net bezig was met een nieuw werk. Na afloop van de fotosessie zag Newman een schets in de prullenbak liggen. Hij vroeg aan Mondriaan of hij die mee mocht nemen. Mondriaan stelde voor om de schets eerst uit te werken, en kwam deze inderdaad later thuisbrengen bij de Newmans. Zo kwam de familie Newman in het bezit van twee originele Mondriaans!

 

De tentoonstelling is tot 13 januari 2013 te zien in het fotomuseum in Den Haag.

Arnold Newman, Piet Mondrian, painter, New York, 1942 Gelatin silver print © 1942 Arnold Newman / Getty Images

—————

Terug


Contact

Marijke van Ewijk